00:00 - 17. februar 2017

Sportens akilleshæl

Den medisinske ekspertise har i sportens utvikling hatt en dobbeltrolle som helseoppdragere og helsenedbrytere.

Slagmarken: 15 sekunder skiller de fem øverste plassene på kvinnenes 15 kilometer skibytte under OL i Sotsji, Russland, 2014. Marit Bjørgen spurtslo svenske Charlotte Kalla og tok OL-gull. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten / NTB Scanpix

Den velferdsstaten som ble skapt etter 1945, var også en idrettsstat. Idretten fikk i denne stat, «arbeiderpartistaten», en egenartet plassering; den symboliserte en ny syntese av velferd og kultur – velferdskulturen. Koblingen mellom idrett, sunnhet og politikk hadde vært et bærende element i det norske system siden slutten av 1800-tallet, pregnant utformet i Idrettsbok for norske gutter (1925) av Helge Løvland, idrettsoffiser og OL-mester i 10-kamp, og Carl Schiøtz, medisinprofessor og «Oslo-frokostens far»: Idrettsmannen skulle være en renhetens apostel, «en gentleman i all sin ferd», «renslig fra innerst til ytterst».

Det var denne helseoppdragende tradisjonen, med idretten som en sunnhetsskapende bevegelse til «fremme av folkehelsen», som i etterkrigsnorge fikk sin nasjonale strateg i arbeiderpartipolitikeren Rolf Hofmo. By og land ble bundet sammen i et norgesnett av idretts- og svømmehaller, finansiert via tippemidlene som Hofmo suverent fordelte via det Statens ungdoms- og idrettskontor han bestyrte. For å virkeliggjøre sitt kroppslige dannelsesprosjekt – en idrett drevet på «et riktig teknisk, hygienisk og helsemessig grunnlag» – sørget Hofmo for å omgi seg med tidens ekspertise: anleggsingeniører, arkitekter og leger.

 

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»