00:00 - 24. februar 2017

Mehsen: Evig utlending?

Hvor mange av sånne som meg kan Norge tåle, spør Nora Mehsen.

«Om bare alle utlendinger kunne vært som deg», sukket en bekjent av faren min til ham for litt siden. Kjenningen refererte til at han satt pris på at faren min var en så hardtarbeidende og ærlig kar, som betalte skatt, ikke hadde vært i klammeri med loven og unnlot å tvinge døtrene sine til å gå med hijab. Norsk nok til å kunne være i dette landet med relativt god samvittighet, med andre ord, men visselig et unntak fra majoriteten av de råtne eplene som har funnet sin vei hit. Og pappas respons? Han var takknemlig for komplimentet som ble skjenket ham, et kompliment jeg selv ville ansett som en fornærmelse i forkledning.

Denne scenen, som min far videreformidlet til meg med stolthet, river i brystet når jeg tenker på den. Hva slags narrativer er det som sirkulerer i det norske samfunnet, når man har folk som mener at innvandrere først og fremst er en byrde, og andre som takker for at førstnevnte evner å se at de ikke er det?

Spørsmålet om hvor mye jeg, min familie og folk som oss koster det norske samfunnet, er et tilbakevendende tema i samfunnsdebatten, og ligger ytterst på flere politikeres tungespiss. Gjennom ulike studier, utredninger, rapporter og statistiske beregninger inngår vi i et innvandrerregnskap, som ofte er initiert for å kalkulere hvor mye trøbbel vi skaper for den norske velferdsstaten. Hvor mange av sånne som meg kan Norge tåle, før landet bukker under?

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»