Annonse
00:00 - 24. februar 2017

Mehsen: Evig utlending?

Hvor mange av sånne som meg kan Norge tåle, spør Nora Mehsen.

Annonse

«Om bare alle utlendinger kunne vært som deg», sukket en bekjent av faren min til ham for litt siden. Kjenningen refererte til at han satt pris på at faren min var en så hardtarbeidende og ærlig kar, som betalte skatt, ikke hadde vært i klammeri med loven og unnlot å tvinge døtrene sine til å gå med hijab. Norsk nok til å kunne være i dette landet med relativt god samvittighet, med andre ord, men visselig et unntak fra majoriteten av de råtne eplene som har funnet sin vei hit. Og pappas respons? Han var takknemlig for komplimentet som ble skjenket ham, et kompliment jeg selv ville ansett som en fornærmelse i forkledning.

Denne scenen, som min far videreformidlet til meg med stolthet, river i brystet når jeg tenker på den. Hva slags narrativer er det som sirkulerer i det norske samfunnet, når man har folk som mener at innvandrere først og fremst er en byrde, og andre som takker for at førstnevnte evner å se at de ikke er det?

Spørsmålet om hvor mye jeg, min familie og folk som oss koster det norske samfunnet, er et tilbakevendende tema i samfunnsdebatten, og ligger ytterst på flere politikeres tungespiss. Gjennom ulike studier, utredninger, rapporter og statistiske beregninger inngår vi i et innvandrerregnskap, som ofte er initiert for å kalkulere hvor mye trøbbel vi skaper for den norske velferdsstaten. Hvor mange av sånne som meg kan Norge tåle, før landet bukker under?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme