Annonse
00:00 - 17. februar 2017

Hva blir det av oss i alt mylderet?

Nettet endrer den delen av bevisstheten vi kaller hukommelse og forestillingsevne, skriver Marina Warner.

Livslinje i vanntett hylster: For flyktningene som krysser Middelhavet, er mobiltelefonen gjerne den gjenstanden de ikke kan klare seg uten. Da Patrick Witty fra Time møtte flyktninger på den greske øya Lesbos i 2015, var telefonen ofte det eneste de hadde med seg. Foto: Patrick Witty
Annonse

Når forfedrene våre så for seg livet etter døden, tilla de det mange ulike kvaliteter, med utspekulerte variasjoner i den straffen som ventet synderne i dødens rike. Mytologiske og jødisk-kristne fremstillinger av underverdenen har visse viktige fellestrekk, og flere av disse er blitt til virkelighet i verdensveven, etter hvert som vi er blitt viklet inn i dens konfigurasjon av rom og tid: en følelse av ugjenkallelig evighet, endeløs mangfoldighet, drømmeaktig materialitet, ørkesløs gjentagelse og pandemonium – et øredøvende spetakkel.

Som vi vet i dypet av våre engstelser – tumultene på internett sluker mennesker og grupperer dem i fanatiske valgslektskap, magnetiserer dem og drar dem i retning av sekteriske og ekstreme kampsaker. Likevel er det noe ambivalent ved dette, som ved støyen selv: Kommer den fra en heidundrende fest eller fra et torturkammer? Er det iboende egenskaper ved nettet som skyver det i en tydelig etisk retning? Eller er larmen som været, moralsk nøytral?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»