00:00 - 03. februar 2017

Byråkratisk tomprat

Avdelingsdirektør Christen Krogh og administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd har kommentert min kronikk i Morgenbladet 13. januar. Begge hevder jeg uttrykker mistillit til meritterte forsker­kollegaer.

Min påstand innebar bare at å være merittert forsker i et fag ikke medfører ekspertise på alle relevante fagområder, som jo er sant.

Begge insisterer på at søknader til Forskningsrådet velges ut fra kvaliteten på prosjektene. Min påstand var at kvalitet ikke er tilstrekkelig for støtte, og at Forskningsrådet derfor kaster bort verdifulle ressurser, ikke at prosjektene Forskningsrådet støtter aldri har kvalitet.

Dagens Forskningsråd uttrykker stor mistillit til oss humanister.

Dessverre kommenterer ingen av dem kronikken min på en relevant måte. Hallén synker i stedet så lavt at han avfeier kritikken min på grunnlag av en spekulasjon om at jeg er skuffet over mange avslag fra Forskningsrådet.

Det er selvfølgelig irrelevant, men jeg er heller ikke skuffet over mange avslag fra Forskningsrådet (jeg har bare fått tre avslag). Jeg er provosert over arrogant overbetalt byråkratisk tomprat som viser total mangel på forståelse for situasjonen til humanistisk grunnforskning i Norge i dag.

Dagens Forskningsråd uttrykker stor mistillit til oss humanister. At administrerende direktør i Forskningsrådet spekulerer i psykologien til kritikeren heller enn innholdet i kritikken, øker ikke akkurat tilliten fra min side.

Forskningsrådet er som kjent pålagt å kutte i byråkratiske utgifter. Mitt forslag gir gode muligheter for å gjøre nettopp det uten at det går utover kvaliteten på humanistisk grunnforskning.

Einar Duenger Bøhn er professor i filosofi ved Universitetet i Agder.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»