Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Sigve Indregard: Aleksandr Dugins drøm

Russiske fascister ser på Trump som en alliert. Drømmen er en felles krig mot liberale verdier, skriver Sigve Indregard.

Eliten er «en korrupt, pervertert, grådig gjeng av bankierer og ødeleggere av kultur, tradisjon og identitet». «Dette», altså valget av Donald Trump, «er en sjanse, for oss alle, til å jakte dem.» Trump har erklært at han skal «drenere sumpen», altså bedrive utrenskning i makteliten. Men hør: «Sumpen» er bare et annet ord for «liberalisme», og «vi trenger en nürnbergprosess for liberalismen».

 

Det er den russiske filosofen Aleksandr Dugin som skriver dette i en ny utgave av tidsskriftet Katehon. Dugin har gått fra å være en marginal skikkelse i det politiske landskapet, med et mislykket nasjonalbolsjevikisk parti, til å komme seg stadig nærmere maktens sentrum. Det bør bekymre. Ideologien hans er uttalt fascistisk, i 1997 skrev han for eksempel artikkelen «Fascisme – grenseløs og rød», der han argumenterer for hvordan ungdommen skal rense nasjonen gjennom en ekte revolusjon.

Hans visjon er en folkelig, fascistisk sivilisasjon i opposisjon til den dekadente, vestlige. Den skal styres av gamle tradisjoner og sterke menn, og hele det eurasiske området, altså Russlands omland, er kulturelt disponert for dette styresettet. Dugin omtales nå ofte som en «rådgiver» for president Vladimir Putin, selv om han ikke har noen offisiell rolle som kan underbygge det. Men det er ingen tvil om at budskapet om tradisjon, religiøs moral og behovet for et sterkt Russland er budskap mange vil høre i Moskva. Kanskje gir analysene hans et innblikk i hvordan verden ser ut fra Kreml.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse