Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Sex, piller og moral

Til tross for at den effektivt forebygger hiv, har den nye pillen vist seg å bli svært omstridt, også blant skeive. Hvorfor det, spør Ketil Slagstad.

Beskyttelse: Hiv har gått fra å være en dødelig sykdom til en kronisk tilstand med normale livsutsikter, men sykdommen er like fullt omsluttet av skam. I homoseksuelle miljøer er spørsmål om løssluppenhet og moral blitt trukket inn i diskusjonen om forebyggende medisin. Foto: Jacob Aue Sobol/Magnum Photos/NTB Scanpix

De siste årene er mellom 220 og 250 personer i Norge årlig blitt diagnostisert med hiv. I underkant av hundre av disse er menn som har sex med menn (MSM), en gruppe med en relativt sett betydelig overrepresentasjon. I mange høyinntektsland har hivepidemien vist en nedadgående trend de senere år, unntatt i denne gruppen. Derfor er spørsmålet om forebygging blant MSM spesielt viktig.

 

Holdningsskapende kampanjer og satsning på kondom har vært bærebjelker i det norske forebyggende arbeidet mot hiv blant MSM siden 1980-tallet. Internasjonalt er dette i endring. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler nå at personer med høy risiko for hiv-smitte, deriblant grupper av MSM, bør tilbys medisinen preeksponeringsprofylakse (Prep). Det så langt eneste utforskede og godkjente preparatet på det internasjonale markedet selges under navnet Truvada. Brukt forebyggende virker Truvada ved å forhindre at en eksponering for viruset utvikler seg til en manifest hiv-infeksjon. I oktober i fjor kom anbefalingen fra Helsedirektoratet om å innføre Prep i Norge, den har Helse- og omsorgsdepartementet besluttet å følge.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
Årets ukesavis! European Newspaper Award
ABONNEMENT
Fra 170,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse

Mer fra Ideer

«Det er en triviell sannhet at ulike generasjoner har ulike holdninger til seksualmoral og kjønnsroller.»