Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Pål Norheim: Verden i går, i morgen

Fremskrittstanken i sin stråleglans, er trolig død, skriver Pål Norheim.

Mitt privatliv, for nå å innlede med en intimbetroelse abstrahert til en graf, avtegnet i 2016 en kurve som kan beskrives omtrent slik: Første halvår forløp nokså jevnt og mistrøstig; deretter ville man sett en oppadstigende linje utover høsten; til slutt et merkbart fall, forårsaket av min årvisse desembermelankoli, som pleier å vare til de første dagene i januar.

Hendelsene i mitt eget liv hadde med andre ord lite og ingenting med verdensbegivenhetene å gjøre, i dette året som de fleste mediekommentatorene er enige om var et annus horribilis. Slik er det også med de fleste jeg kjenner. Livet kan ha tatt en overraskende vending, lykkelig, vanskelig eller tragisk, men ingenting av dette hadde noen direkte forbindelse med dramaet ute i den store verden.

 

Perspektivet kan utvides. Gransket man livet til en vanlig russer, tysker eller italiener fra første halvdel av det 20. århundre, ville man i de fleste tilfeller sett at det ble sterkt påvirket av verdenskrigene, revolusjonen og totalitære voldsregimer. Det samme var ikke tilfellet hvis man så på livsløpet til en gjennomsnittlig nordmann i samme periode.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse