Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Slotnæs: Knausgård på korset

Sannheten kan være et kors å bære, skriver Marit K. Slotnæs.

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no
Annonse

«Jesus anno 2016» ble det sagt under samtalen med Karl Ove Knausgård i Sankt Dominikus klosterkirke i Oslo sist uke. I foredraget Knausgård holdt før samtalen, gikk han ut mot Ingunn Øklands posisjon i debatten om den såkalte virkelighetslitteraturen. Men det var ikke den etiske diskusjonen om bruk av levende modeller i skjønnlitteraturen forsamlingen var interessert i. Knausgård var invitert for å snakke om sannhet, og virket, om sant skal sies, både overrasket og lett brydd over merkelappen som ble gitt ham av samtalepartnerne: Knausgård er, gjennom sine ord om selvoppofrende kjærlighet, en stor teolog, mente de. En Jesus for vår tid.

 

Knausgård er den moderne forfatteren som har gått lengst i ambisjonen om å skrive virkelighetsnært og sant om seg selv – han bruker virkelige navn i bøkene om sitt eget liv og har med sine ­bekjennelser truffet en streng hos både publikum og kritikere. Siden utgivelsen av første bind i romansyklusen Min kamp, der han blant annet skildrer omstendighetene omkring farens begravelse på en måte som fikk 14 berørte familiemedlemmer til å protestere i et åpent brev – «judaslitteratur» kalte de boken – har debatten om etikken i utgivelsene gått parallelt med at forfatteren Knausgård har steget stadig høyere opp gjennom lagene i den litterære stjernehimmelen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»