Annonse
00:00 - 09. desember 2016

Lena Lindgren om Skam

Skam — nå også god latin, skriver Lena Lindgren.

Annonse

Skam, sesong 3 om Isak og Even. Et særtrekk denne gangen har vært utsagnene om at alt er endret etter serien, ingenting er som før: «Skam forandrer alt.» Hva skyldes denne følelsen, det har jo kommet en drøss andre filmer om homofil kjærlighet de siste årene?

Det som er nytt, er at Skam ikke primært handler om homofil forelskelse, men bare om forelskelse. Den fremkaller ikke så mye politisk sympati som den fremkaller gjenkjennelse – uansett hvilken fil man måtte tilhøre. Forelskelse arter seg likt, hvis man går skikkelig inn i den, og det gjør Skam, med sine næropptak av hver minste krusning i ansiktene, blikk, sukk, rødming. Skam graver dypt i verktøykassen til standard romantiske dramaer, og peker på det selv også, med sine referanser til Romeo + Juliet og Pretty Woman. Det er dette som er nytt: den ekstremt konvensjonelle oppbyggingen. Og det er dette som gjør den viktig, den prøver ikke si noe viktigere enn forelskelsen.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer