Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Maren Celius-Blix: Årets kvinner, på godt og vondt

Det er på tide å hedre årets mest prisverdige kvinner, skriver Maren Celius-Blix.

Annonse

Vi går mot slutten av 2016, et bemerkelsesverdig medieår — kanskje spesielt for den kvinnelige delen av befolkningen. Vi har sett amerikanerne velge en president som går i bresjen for å bruke sin makt til å gripe kvinner midt i smørøyet, og tidligere i høst opplevde vi et helsikes rabalder etter at medienes søkelys ble rettet mot «Mannegruppa Ottar» — et selverklært mannssjåvinistisk fristed på Facebook, hvor ukuede menn kan samles for å snakke om drivakslinger og straffepuling av kvinner de er uenige med. Denne uken ble det klart at Frp-ordfører Terje Søviknes — mest kjent for å ha ligget med en full 16 år gammel jente på et landsmøte i 2000 – blir ny olje- og energiminister. Dårlige nyheter for de som ønsker at standarden for statsråder skal være høyere enn «Han ble jo aldri straffedømt». Men gode nyheter for dem som synes det er i overkant strengt å måtte ha 4 i VGS-matte for å kunne bli barneskolelærer. Nå kan du nemlig bli statsråd uten å kunne regne din egen alder delt på to pluss sju – den uskrevne gylne regelen for sexpartneres minimumsalder.

Nyhetene på herrefronten var ikke spesielt oppløftende, nok om dem. La oss heller se tilbake på kvinneåret 2016 i norsk offentlighet og hedre noen som har gjort seg bemerket – på godt og vondt.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Skamdiskusjonen viser oss at klimaet faktisk har begynt å angå oss personlig.»