00:00 - 23. desember 2016

Maren Celius-Blix: Årets kvinner, på godt og vondt

Det er på tide å hedre årets mest prisverdige kvinner, skriver Maren Celius-Blix.

Vi går mot slutten av 2016, et bemerkelsesverdig medieår — kanskje spesielt for den kvinnelige delen av befolkningen. Vi har sett amerikanerne velge en president som går i bresjen for å bruke sin makt til å gripe kvinner midt i smørøyet, og tidligere i høst opplevde vi et helsikes rabalder etter at medienes søkelys ble rettet mot «Mannegruppa Ottar» — et selverklært mannssjåvinistisk fristed på Facebook, hvor ukuede menn kan samles for å snakke om drivakslinger og straffepuling av kvinner de er uenige med. Denne uken ble det klart at Frp-ordfører Terje Søviknes — mest kjent for å ha ligget med en full 16 år gammel jente på et landsmøte i 2000 – blir ny olje- og energiminister. Dårlige nyheter for de som ønsker at standarden for statsråder skal være høyere enn «Han ble jo aldri straffedømt». Men gode nyheter for dem som synes det er i overkant strengt å måtte ha 4 i VGS-matte for å kunne bli barneskolelærer. Nå kan du nemlig bli statsråd uten å kunne regne din egen alder delt på to pluss sju – den uskrevne gylne regelen for sexpartneres minimumsalder.

Nyhetene på herrefronten var ikke spesielt oppløftende, nok om dem. La oss heller se tilbake på kvinneåret 2016 i norsk offentlighet og hedre noen som har gjort seg bemerket – på godt og vondt.

 

Annonse