00:00 - 07. oktober 2016

Lei arrogansen

Litteraturforsker Sissel Furuseth forsvarer bokbloggene.

midt i debatten

Sissel Furuseth
Redaktør av Norsk litteraturkritikk 1870–2010. Vil ta bokbloggerne alvorlig.

 

– I Klassekampen sammenligner du dagens bokblogger med enmannstidsskrifter som Åsmund Olavsson Vinjes Dølen. Var ikke det å ta munnen litt full?

– Det er klart det er mange forskjeller, men det som er likt er den selv-iscenesettelsen som begge er uttrykk for. Jeg har sett meg lei på den arrogansen mange etablerte krititikere viser for bloggene. Jeg tror de kunne tjent på større ydmykhet overfor hva bloggene er et uttrykk for.

Hvis man klarer å holde på det resonnerende formatet, vil kritikken bestå også i pressen.

– Ja, hva er bloggene uttrykk for?

– Jo, at mange stemmer ikke kommer til orde i den etablerte pressen. Behovet for å ytre seg på egne premissser har en parallell til Vinjes Dølen og Alf Larsens Janus. Mye blogging har ikke ambisjon om å være litteraturkritikk. Men de fleste har en kvalitetsvurdering og tilfredsstiller slik minimumskravet for kritikk. Og de som har kritiske ambisjoner fortjener å bli tatt alvorlig, som en del av resepsjonen til en bok.

– Litteraturkritiker Bernhard Ellefsen mener du må ha lest andre blogger enn ham. Hvilke?

– Jeg har sveipet innom sånn som Bokelskerinnen og Reading Randi, men mitt første møte med litteraturblogger var Olaug Nilssen og Susanne Christensen, så jeg har nok en helt annen inngang til dette enn ham.

– Ettersom avisene kutter i ­anmelderiet, kan vi vente oss flere seriøse bokblogger i fremtiden?

– Hvis man klarer å holde på det resonnerende formatet, vil kritikken bestå også i pressen. Men blir det ikke lenger plass til et resonnement, er det vel så attraktivt å blogge.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse