00:00 - 21. oktober 2016

Kristin Clemet: På skråplanet

Abort er i dag normalisert. Det samme kan skje med aktiv dødshjelp, skriver Kristin Clemet.

Illustrasjon: Espen Friberg

Mandag våknet vi til nyheten om at ikke bare norske, men også utenlandske kvinner, har rett til å få utført fosterreduksjon i Norge. Årsaken er at alle som oppholder seg i Norge, og som trenger helsehjelp, har krav på å få det. Og ettersom abort er «helsehjelp», er også fosterreduksjon, som er å redusere antall fostre hos en gravid kvinne, definert som helsehjelp.

Jeg må innrømme at jeg ikke reagerte så veldig sterkt. Juridisk er det logisk. Abort og fosterreduksjon er i grunnen det samme: Man provoserer frem en avslutning på et fosterliv, fordi man ikke ønsker å få barnet. Og en utenlandsk kvinne kan jo ha gode grunner for å få utført et slikt inngrep i Norge, enten fordi det forbudt i hennes eget hjemland eller fordi det haster.

Likevel er det noe som skurrer. For var det dette som var meningen med abortloven?

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»