00:00 - 21. oktober 2016

Kongens ja og nei

I mine øyne er historien om kong Haakons nei blitt årets store kinosuksess fordi den får oss til å glemme alt om kong Haralds jubileumstale, skriver Søren Birkvad.

Hjemvendt kongefamilie: En jublende folkemasse ønsket kongefamilien velkommen tilbake til Norge 7. juni 1945. Fra venstre: Kong Haakon, kronprinsesse Märtha, prinsessene Ranghild og Astrid, prins Harald og kronprins Olav. Foto: NTB/Scanpix

Før man kan vite noe om det fremmede, må man vite noe om seg selv – og omvendt. To dagsaktuelle fenomener som begge er populære, har begge med kongehuset å gjøre og dreier seg om dette avhengighets-forholdet mellom utsyn og forankring. Det ene fenomenet er kinofilmen Kongens nei, som handler om kong Haakons avvisning av tyskernes krav i 1940. Det andre er kong Haralds jubileumstale, hvor statsoverhodet nylig sa ja til hele verden.

Det er kun det førstnevnte fenomenet som er populært hos meg. Jeg synes kong Haralds tale er dårlig. Det tør jeg skrive fordi jeg fortsatt ikke er på Facebook (hvor Haralds tale etter sigende har fått 43 000 likes så langt), men også fordi jeg synes det er viktig at landets overhode sier noe vesentlig om Norge, når han sier noe om Norge. Det gjør han langt fra i dette tilfellet.

 

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.