00:00 - 14. oktober 2016

Kjære Morgenbladet

«Utlendingene kommer» er den dramatiske tittelen på Morgenbladets førsteside 7. oktober. Saken handler om internasjonaliseringen av norsk akademia, framveksten av internasjonale forskere (i artiklene titulert «utlendinger») og den påståtte trusselen de utgjør for både norske forskere og det norske samfunnet.

I artikkelen er det en hårreisende blanding av ulike debatter, nemlig diskusjonen rundt norsk som vitenskapsspråk, bruken av norsk eller engelsk i undervisning i profesjonsstudier, bekymringer om studentenes valg av studieretning og kvaliteten på norsk historieutdanning. Gode og viktige debatter som vi gjerne må ta, men å sette dem i sammenheng med og skylde på utenlandske forskere? Det blir galt.

Det er ikke utenlandske, engasjerte forskere som skader samfunnet.

Artiklene er satt opp ubalansert. Sammen med tittelen «Utlendingene kommer», og bruken av ord som «invasjon» og «snappe stillingen foran nesen …», virker det som et populistisk forsøk på å skape frykt og kreere en usunn dikotomi mellom oss og dem.

Det skader alle norske forskere hvis de blir sett på som samfunnsengasjerte nordmenn, mens utenlandske forskere skal være forskningsorienterte og publiseringsrike. Så enkelt er det ikke. Og hvorfor er det ikke én eneste gang nevnt hvor mange norske kvinner og menn som tar både utdanning og akademiske jobber i andre land?

Og hvem er «vi utlendinger» egentlig? Er det vi som har bodd her i mer enn ti år, som har problemer med å forklare forskningen vår på eget morsmål fordi vi bare er vant til å snakke om det på norsk og engelsk? Er det vi som kommer med EU-finansierte prosjekter, som bidrar til ny forskning og bruker «frikveldene» til å lære oss norsk? Er det vi som tok mastergrad her og likte det så godt at vi ble værende? Er det vi som har født barn her, kommet for kjærligheten, eller fordi vi elsker friheten og sikkerheten som det norske samfunnet gir oss?

Det er nettopp «vi utlendinger» som kjenner til hvor dårlige betingelser og rettigheter akademikere har i andre land, som kommer til å forsvare det norske universitetssystemet og de arbeidsbetingelsene som gjør det så godt å jobbe her. Kanskje «vi» er her i Norge og ikke i USA nettopp fordi vi verdsetter det norske samfunnet?

Det er ikke utenlandske, engasjerte forskere som skader samfunnet. Det er det fremmedfiendtlighet og nasjonalisme som gjør. Og Morgenbladet bidrar til dette når dere synker ned på et slikt lavmål som denne artikkelen er.

Lena Gross er stipendiat ved Institutt for sosialantropologi, UiO, en utlending i Norge i 12 år.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Også Oslo-dialektane er vanskelege for dei som bur andre plassar i landet.»
«Når synlighet og aktivitet hovedsakelig kun er mulig i digitale kanaler, er det ofte kun de kjente og etablerte som klarer seg.»
«Vi er flere som har opplevd at Doga har beveget seg bort fra det tette båndet til norsk industri og næringsliv.»
«Kappløpet mot kunstig intelligens pågår for fullt, uten at vi har en klar formening om hva vi faktisk er på vei mot.»
«Det er ingen menneskerett, eller trusrett, å drive lærarutdanning.»