00:00 - 28. oktober 2016

«It’s not my fault»

Hvem eier følelsene våre, spør Édouard Louis, og forteller om hva Toni Morrisons forfatterskap har betydd for ham.

De undertryktes stemme: Nobelprisvinner Toni Morrison nærmet seg førti da hun debuterte som forfatter med romanen The Bluest Eye i 1970, hun er blitt en svært viktig formidler av det svarte, fattige USA. Foto: Nicolas Guerin / Getty Images

FRA ARKIVET: Den amerikanske forfatteren Toni Morrison døde 6. august 2019, 88 år gammel. I dette essayet fra 2016 skriver Édouard Louis om Morrisons forfatterskap.
 

I.

En dag sa en veldig gammel mann til meg: «Når vi har mistet alt, våre håp, våre drømmer, vår evne til å kjempe, til å finne opp ting, da har vi ingenting igjen, ikke engang følelsene våre.» Jeg så på ham og smilte, slik jeg alltid gjør når jeg ikke vet hva jeg skal svare.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»