00:01 - 23. september 2016

Nøkkelen til verdensrommet

Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix

Nytt fra bjørnedyrfronten! Det har vært stille i spalten en stund, forskning er jo en sendrektig affære, men nå: En gjeng i Japan har studert DNA-et til de bittesmå, hardføre dyrene og funnet proteinet som gjør at bjørnedyr tåler røntgenstråler. Og ikke minst: Da de blandet bjørnedyrkarakteristikker inn i menneskeceller (i en petriskål, vel å merke) ble også de cellene i stand til å motstå stråling. Det er i så fall, unnskyld uttrykket, strålende nytt. Et av de virkelig store hindrene for menneskets erobring av verdensrommet er nemlig at vi ikke tåler den kosmiske strålingen der ute. Nå bør det være en smal sak å bruke CRISPR-genteknologi til å snippe inn proteinet i et par frivillige astronauter, non? Til verket!

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Gjermund Forfang Rongved viser hvor lett det blir for president Joe Biden å kjøre Norge forlengs og baklengs dit han vil ha oss.»
«Når synlighet og aktivitet hovedsakelig kun er mulig i digitale kanaler, er det ofte kun de kjente og etablerte som klarer seg.»