Annonse
00:01 - 23. september 2016

Mina Gerhardsen er lobbyist

Actis har aldri tatt kontakt, de er ikke interessert i hva mine kolleger og jeg finner ut.

Actis-leder: Mina Gerhardsen er en effektiv lobbyist. Willy Pedersen synes hun er temmelig god. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Morgenbladet presser Actis-leder Mina Gerhardsen hardt i intervjuet forrige helg. Jeg synes hun kommer bra ut. Det er ikke så merkelig – hun har god trening som statssekretær fra Statsministerens kontor, og hun har støtte fra en hjelper under intervjuet (kalt «fagansvarlig»). Hun medgir at de nok har sagt en god del som ikke helt stemmer, men understreker at «vi ikke er forskere selv, vi lener oss på fagmiljøer».

Det er det: de lener seg på noen fagmiljøer, på forskning som passer egne interesser. Selv er jeg en av dem som har forsket mest på temaet i Norge – med store prosjekter fra Forskningsrådet over 30 år. Actis har aldri tatt kontakt, de er ikke interessert i hva mine kolleger og jeg finner ut. Grunnen er nok at de mener jeg «har en agenda», som Gerhardsen selv sa for en tid siden. Da er 30 år gamle australske data bedre.

Det er greit, det. Det er sånn lobbyister jobber. De pukker sitater som passer egne interesser. Alle skjønner det når utspillet kommer fra Bryggeriforeningen eller Normal (som ønsker «en fornuftig regulering av cannabis» i Norge). Men mange tenker nok på Actis som noe annet, at Mina Gerhardsen er visehelsedirektør for rus eller noe sånt. Det er hun ikke.

Hun leder en organisasjon som het Avholdsfolkets Landsråd, opprettet i 1895. Actis er i dag mektigere enn noensinne. Ved siden av Norsk narkotikapolitiforening (også en privat organisasjon, som ikke har noe som helst med politiet å gjøre) er Actis sterkeste bremsekloss for en justering av narkopolitikken. Stadig flere politikere skifter likevel mening.

Vi må starte der: Mina Gerhardsen er en effektiv lobbyist, med trening tett på både Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg. Hun vet hvordan hun skal møte tøffe journalister. Jeg synes som sagt hun er temmelig god.

Willy Pedersen er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme