Annonse
00:00 - 30. september 2016

Haugsgjerd: Fullmånefestenes lærdom

I lyset fra fullmånen blir alt klart, skriver Sturla Haugsgjerd.

Annonse

Mens politikere og kommentatorer i Norge høylytt diskuterer liberalisering av narkotikapolitikken har jeg søkt tilflukt på en strand i Thailand. Her er jeg vitne til et knøttlite ruspolitisk eksperiment som bør være til inspirasjon for norsk og internasjonal narkotikapolitikk. Vestlige turister har valfartet hit for å feste under fullmånen i flere tiår, til et jordisk paradis som er kjent fra Alex Garlands kultklassiker The Beach. Hovedpersonen Richard søkte som kjent meningen i tilværelsen, og et mindre konsumorientert samfunn, og han fant det ifølge myten på en strand som denne – før utopien til slutt opphørte.

Den originale fullmånefesten finner sted på Haad Riin beach på øya Koh Phangan i Thailand-gulfen hver måned. Opptil 30 000 deltagere har reist hit hvert år siden den første fant sted i 1985, blant disse finnes også noen tusen nordmenn. De lange skyggene månen har kastet over turistene opp gjennom tiårene gjemmer etter hvert ubehagelig statistikk. Rapporter har poppet opp som paddehatter: om drap, dødsulykker, voldtekter og ran. Og for to år siden ble et ungt britisk par funnet hakket i hjel på naboøya Koh Tao. Sentralt på festene er en gammel kjenning av oss i det kalde nord: alkoholen. Hvert år konsumeres titusenvis liter ren alkohol på festene, fortrinnsvis i form av såkalte buckets, sandslottbøtter fylt med vodka og Redbull. Om man er uheldig, er de også «spiket» opp med sløvende legemidler som rohypnol. Lokale gjenger er på jakt etter enkle bytter for ran og seksuelle overgrep.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse