Annonse
00:00 - 16. september 2016

En mørkeblå Gud

Det er ikke til å unngå å se parallellene mellom den kristenradikale høyresiden og islamske regimer vi betrakter med avsky, skriver Eivind Buene.

Vekkelsesmøte: 3.–5. mai arrangerte Visjon Norge konferansen «Jesus helbreder i dag» i Telenor Arena. Hovedtaler var den amerikanske predikanten Guillermo Maldonado. Foto: Erlend Berge
Annonse

Kristenradikale bevegelser er på vei inn i varmen i Norge. Sylvi Listhaugs deltagelse på Visjon Norges vekkelsesmøte på Telenor Arena – en bevegelse ingen mainstream-politikere ville tatt i med ildtang for femten år siden – representerer et veiskille. Nå er kanskje ikke Listhaug mainstream i alles øyne, men det er første gang en ansvarlig statsråd gir kristenradikalismen politisk legitimitet. Hovedtaleren på vekkelsesmøtet var Guillermo Maldonado, pastor i en kjempemenighet i Florida, som reiser i privatfly, forkynner helbredelse, rikdom og befrielse fra demoner gjennom Guds overnaturlige kraft. Pastor Jan-Aage Torps kommentar til pressedekningen er talende: «Det mest bemerkelsesverdige er dog at den sure kritikken eksisterer knapt. De fleste synes å se at slike vekkelsesmøter hører med i et bredt livssyns-Norge», skrev han på sin Torp Blogg.

Torp er, i likhet med Vebjørn Selbekk, blitt et synlig navn i norsk offentlighet. Selbekk er redaktør i den kristne avisen Dagen, med atten år bak seg som redaktør i Magazinet, en ukeavis utgitt for å «påvirke samfunnet ut fra et vekkelseskristent ståsted». Torp kom til Norge etter studier på karismatiske bibelskoler i USA på 1980-tallet, og hadde i bagasjen en variant av kristendom hvor tro og politikk var to sider av samme sak. Det handler ikke lenger bare om at menneskenes hjerter skal bli født på ny; hele nasjoner skal vende seg om til Gud, med lovgivning og institusjoner etter Guds hjerte. Dette budskapet er lett gjenkjennelig i Visjon Norges omtale av seg selv: Deres mål er «et reformert Skandinavia. Et Skandinavia hvor Guds Ord igjen settes sentralt ikke bare i kirker og bedehus, men også i næringsliv, politikk og kultur». Visjonskirken er en liten menighet som holder til i en tidligere bilforretning i Drammen, grunnlagt av predikanten Jan Hanvold. Men tv-selskapet Visjon Norge, med 75 ansatte, arbeider etter mønster av amerikanske tv-predikanter, og er mest kjent for å kombinere løfter om frelse og helbredelse med aggressiv pengeinnsamling av flere hundre millioner kroner.

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»