Annonse
00:00 - 16. september 2016

En mørkeblå Gud

Det er ikke til å unngå å se parallellene mellom den kristenradikale høyresiden og islamske regimer vi betrakter med avsky, skriver Eivind Buene.

Vekkelsesmøte: 3.–5. mai arrangerte Visjon Norge konferansen «Jesus helbreder i dag» i Telenor Arena. Hovedtaler var den amerikanske predikanten Guillermo Maldonado. Foto: Erlend Berge
Annonse

Kristenradikale bevegelser er på vei inn i varmen i Norge. Sylvi Listhaugs deltagelse på Visjon Norges vekkelsesmøte på Telenor Arena – en bevegelse ingen mainstream-politikere ville tatt i med ildtang for femten år siden – representerer et veiskille. Nå er kanskje ikke Listhaug mainstream i alles øyne, men det er første gang en ansvarlig statsråd gir kristenradikalismen politisk legitimitet. Hovedtaleren på vekkelsesmøtet var Guillermo Maldonado, pastor i en kjempemenighet i Florida, som reiser i privatfly, forkynner helbredelse, rikdom og befrielse fra demoner gjennom Guds overnaturlige kraft. Pastor Jan-Aage Torps kommentar til pressedekningen er talende: «Det mest bemerkelsesverdige er dog at den sure kritikken eksisterer knapt. De fleste synes å se at slike vekkelsesmøter hører med i et bredt livssyns-Norge», skrev han på sin Torp Blogg.

Torp er, i likhet med Vebjørn Selbekk, blitt et synlig navn i norsk offentlighet. Selbekk er redaktør i den kristne avisen Dagen, med atten år bak seg som redaktør i Magazinet, en ukeavis utgitt for å «påvirke samfunnet ut fra et vekkelseskristent ståsted». Torp kom til Norge etter studier på karismatiske bibelskoler i USA på 1980-tallet, og hadde i bagasjen en variant av kristendom hvor tro og politikk var to sider av samme sak. Det handler ikke lenger bare om at menneskenes hjerter skal bli født på ny; hele nasjoner skal vende seg om til Gud, med lovgivning og institusjoner etter Guds hjerte. Dette budskapet er lett gjenkjennelig i Visjon Norges omtale av seg selv: Deres mål er «et reformert Skandinavia. Et Skandinavia hvor Guds Ord igjen settes sentralt ikke bare i kirker og bedehus, men også i næringsliv, politikk og kultur». Visjonskirken er en liten menighet som holder til i en tidligere bilforretning i Drammen, grunnlagt av predikanten Jan Hanvold. Men tv-selskapet Visjon Norge, med 75 ansatte, arbeider etter mønster av amerikanske tv-predikanter, og er mest kjent for å kombinere løfter om frelse og helbredelse med aggressiv pengeinnsamling av flere hundre millioner kroner.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg ser behov for å korrigere de groveste misforståelsene om statens eierutøvelse.»
«Arbeidslivet trenger tilstedeværelsen av mennesker som av og til trenger litt ekstra støtte.»
«Denne forestillingen om at en minoritet forstiller seg, er avgjørende, og farlig.»
«Større studier er i gang og vil muligens føre til godkjennelse av MDMA i 2021.»
«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»