00:00 - 30. september 2016

Anatema for blanda hylekor og ramaskrik solo. Opus 4

Anatema er eit religiøst farga ord med gresk rot som tyder forbanning eller bannlysing. Å dømma etter mottakinga av Etter i saumane er det å seia noko vakkert om arbeidarklassen ikkje eit tema, men eit anatema, skriv Kjartan Fløgstad.

Øyet som ser: Da den danske fotografen Janus Engels dokumenterte livet i øykommunen Langeland, ble det bråk. Engels ville vise at «utkant-Danmark» – et ord som er mer negativt ladet på dansk enn på norsk – ikke er så ulikt København, men da fotoserien ble trykket i Politiken, følte innbyggerne seg latterliggjort. Det handlet om Engels blikk. Den unge fotografen kom bedre i kontakt med noen av kommunens innbyggere enn andre, og virkeligheten han viste, ble derfor én virkelighet. Bildet er fra en fest i Humblehallen, der «Lærling» ble tidlig full og endte med buksene på kneerne. Folk trakk bare på skuldrene, de kjente ham alle sammen. Foto: Janus Engel / Politiken

I 1989 var fotballstadion Hillsborough i Sheffield åstad for den største katastrofen som har ramma fotballen. 96 menneske døde, mange hundre blei skada. I alle år etterpå var det den såkalla fotballpøbelen som fekk skulda, blei skildra som dyr, avskum og så vidare. 27 år tok det før ein offentleg kommisjon endeleg konkluderte med at fotballtilhengarane ikkje kunne lastast for tragedien. Kommisjonen slo fast: Det var politiet og pressa som var pøbel.

Etter det britiske brexit i juni har ein ny styrtsjø av klasseforakt velta ut av engelske og europeiske hovudmedia. Organisering nedanfrå får skulda ikkje berre for alle katastrofane i det forrige hundreåret, men også i vårt eige. For eliten var avstemmingsresultatet ikkje til å halda ut. Dei sosiale taparane var blitt politiske vinnarar. Ved å stemma nei til EU hadde dei fattige, dei udanna og uutdanna frå sosiale og geografiske utkantar stelt i stand ikkje berre brexit, men verdas undergang, ragnarokk og armageddon.

Kort sagt: Island – England 2 – 1.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»