00:00 - 05. august 2016

Postfakta-samfunnet?

Fakta er fortsatt det beste grunnlaget for å skille sant fra usant, skriver Hanne Østli Jakobsen.

«USA bruker hundrevis av milliarder av dollar på å betale for rike Nato-allierte», sa republikanernes presidentkandidat Donald J. Trump til The Washington Post i mars. «Obama-administrasjonen har aktivt støttet al-Qaida i Irak», hevdet han i intervjuer og sosiale medier i juni. «Vi skal bruke de 350 millionene pund vi sender til EU på helsevesenet», insisterte brexit-general Boris Johnson. «Norge skal bli karbonnøytralt i 2030, ikke 2050», vedtok Stortinget denne våren. (Reagerer du på den? Ring meg om 14 år.)

De eklatante løgnene fra politikerhold har vært mange. Løgn i politikken er ikke noe nytt, USA invaderte Irak på en løgn om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen. Men tidligere løgnere hadde i det minste skam nok i livet til å være flaue når de ble tatt. I juni, bare timer etter at brexit-seieren var vunnet, vedkjente daværende UKIP-leder Nigel Farage at jo, 350-millioner-løftet var helt urealistisk.

Rett frem, med et skuldertrekk, uten synlig tegn på at dette var ubehagelig. Når løgnen innrømmes så tilforlatelig, er det fordi den ikke koster noe særlig.

Annonse