Annonse
00:00 - 12. august 2016

Mohamed Abdi: Vår selektive sorg

Vår solidaritet har grenser som bør testes, skriver Mohamed Abdi.

Annonse

I Carsten Jensens nye roman Den første sten følger vi en dansk tropp i Afghanistan. Vi får innblikk i hvordan det er å være en soldat i den såkalte krigen mot terror. Hvordan man skal ikke bare være en god soldat, men også vinne lokalbefolkningens gunst («hearts and minds»). For en stor del av den såkalte krigen mot terror bekjempes ikke militært, men ideologisk og politisk.

 

I en episode skyter soldatene det de tror er en Taliban-soldat. Det første noen av de danske soldatene merker etter å ha drept ham, er hvor «lik» den unge mannen er dem. Det vil si utseendemessig. Hvordan han kunne vært en hvilken som helst ung danske som går rundt i Københavns gater, med sitt brune hår, ansiktstrekk og Fjällräven-sekk. Der og da anerkjente de fiendens eksistens og medmenneskelighet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»