Annonse
00:00 - 26. august 2016

Martin Gedde-Dahl om Facebook

Facebooks nakensensur er dypt problematisk, skriver Martin Gedde-Dahl.

Nakensensor: Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Foto: Justin Sullivan/Getty Images
Annonse

Denne uken har tusenvis av samfunnsengasjerte nordmenn delt et bilde av et nakent barn på Facebook. Det begynte med at forfatter Tom Egeland forrige fredag postet syv ikoniske krigsbilder, blant dem det nakne barnet, ni år gamle Kim Phuc, foreviget idet hun flykter skrikende fra napalmregn i Vietnam i 1972. Kort etter at bildet var lagt ut, slettet Facebook det Pulitzer-vinnende fotografiet. Ikke for brudd på opphavsretten, men fordi Phuc ikke har klær på seg, et brudd på en regel mot nakenhet.

I protest forsøkte jurist Anine Kierulf å publisere bildet sammen med andre betydningsfulle nakne fremstillinger, Da Vincis vitruviske mann, Michelangelos David, Jesus på korset, Edward Munchs Pubertet. Davids marmorpenis ble silet ut før publisering, resten forsvant dagen etter. Det gjorde også teksten som fulgte dem, en kritikk av Facebooks vilkårlige sensur.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»