00:00 - 15. juli 2016

Marit SLotnæs om rasisme

Rasismespøkelset går ikke bare over USA, skriver Marit K. Slotnæs.

Skytingen i Dallas, der fem hvite politimenn ble skutt og drept av en svart mann mens de beskyttet et demonstrasjonstog mot politivold mot nettopp svarte, er en dypt tragisk hendelse og, med president Obamas ord, en ondsinnet handling. Men i serien av dramatiske skyteepisoder og terroranslag den siste tiden er den ideologiske logikken i akkurat denne episoden ikke så lett å få øye på.

Som et trist apropos til nyhetsrapportene fra Dallas kom vi denne uken over essayet «Walking While Black» på lithub.com. I essayet forteller kulturskribenten Garnette Cadogan om hvordan han opplevde overgangen fra oppveksten i det svarte majoritetssamfunnet på Jamaica til hverdagen som svart universitetsstudent i USA. Den største forskjellen ved å bevege seg ute om natten i Kingston og New Orleans, var at på Jamaica hadde han lært seg hvordan han skulle unngå farer, i USA oppdaget han at mange opplevde ham som en fare i seg selv, bare på grunn av hudfargen. Fra å være på vakt overfor potensielt farlige situasjoner, måtte han plutselig vokte seg for selv å bli oppfattet som en trussel.

Essayet handler helt konkret om å gå ute om natten, en fot foran den andre. Men gåingen er også en romantisk metafor for Cadogan, som for så mange av hans litterære forbilder. Som svart nykommer i USA måtte han rett og slett lære å gå på nytt. Til tross for alle forholdsreglene han tar, opplever han likevel både å bli slått ned av folk som tror at de må forsvare seg, og å bli lagt i håndjern og ydmyket av politiet på åpen gate. Det er på mange måter hjerteskjærende, til tider opprørende lesning. Den unge skribentens ønske om «å gå seg til sine beste tanker», som Kierkegaard, blir vanskelig.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»