Annonse
00:00 - 15. juli 2016

Narrenes skip – landflyktigheten som skjebne

Landflyktighet er ikke bare individuell skjebne, men også et fellesmenneskelig grunnvilkår, skriver Trond Berg Eriksen.

Narrenes skip: Vemund Thoe er en av mange kunstnere som har latt seg inspirere av den gamle allegorien om de utstøtte som ble internert i skip på vannet, hans maleri Ship of Fools ble vist på Høstutstillingen i 2015. Foto: Anu Vahtra
Annonse

Hør Trond Berg Eriksen fortelle mer om narrenes skip og modernitetens svakheter på Morgenbladets podcast. Abonnér via Itunes eller lytt her:

I oppgjørene omkring innvandring og flyktninger står definisjonen av de fremmedes annerledeshet helt sentralt. I mange generasjoner, men ikke tidligere enn i romantikken, ble rasetilhørighet brukt som en slags forklaring på alt det som skilte folkeslagene. Raseteoriene var ikke i utgangspunktet primitiv politisk hets, men tidens feirede «vitenskap». Intetanende turister i kulturhistorien kaller nå alt fremmedhat for «rasisme», fordi de ikke greier å se forskjellen på affekter og diskrimineringsstrategier, håndfaste årsaker og tilfeldige begrunnelser.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er større enn som så, og heller ikke særnorsk.»
«At klassiske kunstnere selger så godt er mer en myte enn en realitet.»