Annonse
00:00 - 22. juli 2016

Jeg er glad jeg er norsk​​

Flyktninger og innvandrere rammes mest av norsk nasjonalisme i dag, skriver Dag Hareide. Det er oss mot dem. Todeling, som i en fotballkamp.​

På tvers av landegrenser: – Jeg er glad jeg er statsborger i Norge, som bygger på demokrati og verdier som ikke er norske, men verdier som kan skape fellesskap på tvers av landegrenser, skriver Dag Hareide. Bildet er fra en 17. mai-feiring på Gran Canaria. Foto: Knut Egil Wang/Moment/INSTITUTE
Annonse

Ja, jeg er glad jeg er norsk. Ja, jeg elsker dette landet. Det er det ene. Det andre er at nasjonalismen er den mest morderiske ideologi i vår tid på kloden. Så: Hvordan takler jeg dette livsfarlige samrøret av noe så godt og noe så grusomt?

Men først: Hva er det å være norsk? 

Har dere hørt historien om tyskeren, italieneren, franskmannen og nordmannen som fikk stipend for å studere elefanten? Tyskeren valgte å studere elefantens anatomi og benbygning. Italieneren studerte dens matvaner og restaurantvaner. Franskmannen var naturligvis mest opptatt av elefantens erotiske liv. Og nordmannen studerte hva elefantene tenkte. Om nordmenn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»