Annonse
00:00 - 22. juli 2016

Jeg er glad jeg er norsk​​

Flyktninger og innvandrere rammes mest av norsk nasjonalisme i dag, skriver Dag Hareide. Det er oss mot dem. Todeling, som i en fotballkamp.​

På tvers av landegrenser: – Jeg er glad jeg er statsborger i Norge, som bygger på demokrati og verdier som ikke er norske, men verdier som kan skape fellesskap på tvers av landegrenser, skriver Dag Hareide. Bildet er fra en 17. mai-feiring på Gran Canaria. Foto: Knut Egil Wang/Moment/INSTITUTE
Annonse

Ja, jeg er glad jeg er norsk. Ja, jeg elsker dette landet. Det er det ene. Det andre er at nasjonalismen er den mest morderiske ideologi i vår tid på kloden. Så: Hvordan takler jeg dette livsfarlige samrøret av noe så godt og noe så grusomt?

Men først: Hva er det å være norsk? 

Har dere hørt historien om tyskeren, italieneren, franskmannen og nordmannen som fikk stipend for å studere elefanten? Tyskeren valgte å studere elefantens anatomi og benbygning. Italieneren studerte dens matvaner og restaurantvaner. Franskmannen var naturligvis mest opptatt av elefantens erotiske liv. Og nordmannen studerte hva elefantene tenkte. Om nordmenn.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.