Annonse
00:00 - 08. juli 2016

Det nye utenforskapet

Virkemidlene som forbedringsindustrien selger ungdom for å bli den beste utgaven av seg selv, skaper et stressnivå som ødelegger for mulighetene deres til å bli nettopp det.

Flinkisene: Når kun det beste er godt nok, risikerer ungdommene ny type utenforskap – enten fordi man ikke vil, ikke klarer, eller vil for mye. Foto: Rolf Øhman/Aftenposten/NTB Scanpix
Annonse

Fra 14. til 17. juli 2016 arrangeres God nok-festivalen i Steigen i Nordland. Den tar mål av seg å være «et fristed fra usunne forventninger om å være vellykket på alle områder i livet». I likhet med tv-programmer som Jeg mot meg og Sykt perfekt tar festivalen derfor opp et høyaktuelt tema: unges selvbilde.

I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2014, som omfatter svar fra over 13 600 studenter, sier hver femte student at de har alvorlige psykiske plager. I 2015-utgaven av Ungdata-rapporten, som baserer seg på svar fra 156 000 ungdommer i alderen 13 til 19 år over hele Norge, kan vi lese at nær 25 prosent av jentene fra 15-16-årsalderen sliter med depressive symptomer. En rapport av Hemil-senteret i Bergen fra 2016 viser at stress og helseplager blant elever på ungdomsskole og videregående bare har økt siden undersøkelsen startet i 1983.

Det mangler ikke på spørsmål om hva disse tallene egentlig betyr. Er ungdom fanget i en hysterisk prestasjonskultur, eller er de bare blitt mer selvopptatte? Har vi glemt at det å være tenåring har vært et slit i alle tider? Hvis mestringsfølelse har blitt alle tings mål, hva skal de som ikke mestrer alt gjøre?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»