Annonse
00:00 - 24. juni 2016

Ofrene som skammer seg

Tyve år etter Bosnia-krigens slutt er fortielsen av den etniske rensningen overveldende. Der ofrenes fortid utslettes, umuliggjøres også deres fremtid, skriver Arne Johan Vetlesen.

520 kister: 11. juli 2012, 17 år etter massakren i Srebrenica, fikk 520 av ofrene endelig en begravelse. Her står kistene i en lagerbygning i Potocari før de ble båret til den lokale gravlunden.⇥ ⇥Foto: Paolo Pellegrin/Magnum Photos/NTB Scanpix
Annonse

Etter en krapp sving får jeg plutselig øye på den første av de to store broene over elven Drina, den legendariske fra 1571, og ser byen Visegrad i bakgrunnen. Vi har kjørt snaue tre timer fra Sarajevo og befinner oss øst i Bosnia, nær grensen til Serbia.

Suljo Fejzic møter oss på broens midtpunkt, rett ved den såkalte «sofaen» i grå mur, et yndet samlingssted for røyking, drikking og klining for byens ungdommer så langt tilbake Suljo kan huske. For den nå 60 år gamle mannen er herfra og bor her fortsatt, selv om mye blod har rent fra broens rekkverk og ned i den stri, blågrønne Drina tyve meter under oss.

Vi setter oss ved restauranten langs elven. Det er ingen i nærheten, og ved tolkens hjelp svarer Suljo langsomt og grundig på mine spørsmål. Som så mange andre steder i Bosnia begynte det hele i april 1992, da det bosnisk-serbiske partiet SDS, ledet av Radovan Kradzic, erklærte bestemte områder som autonome; et vesentlig ledd i politikken kjent som «etnisk rensning». I 1991 telte Visegrad 22 000 innbyggere, hvorav 63 prosent bosnjaker (en langt mer presis betegnelse enn muslimer) og 13 prosent serbere. I april og mai ble den bosnjakiske majoritetsbefolkningen drevet på flukt. I dag bor det 12 000 mennesker her, hvorav 1500 er bosnjaker; bortsett fra et par familier i sentrum, er byens befolkning nå å regne som overveldende serbisk.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Når man viderefører dette på akademisk nivå, er det ikke morsomt lenger. Da blir det farlig.»