00:00 - 10. juni 2016

Gullstandarden

Ifølge Kjetil Rolness er gullstandarden for likeverd og inkludering at alle skal kunne tegnes som apekatter på like fot. Rolness’ store prosjekt nå om dagen er å forsøke å redde den ene av Thomas Knarviks apetegninger ut av rasismens klør. Andre tegninger lar seg åpenbart ikke redde. Hele kronikken i Morgenbladet er selvsagt viet tegningen av Ali Esbati. Derimot vies avbildningen av Trond Giske, Haddy N’jie og datteren deres som innlimt apekatt, bare én setning av den ellers så ordrike Rolness. Apetegninger er sivilisasjon, som Rolness har lært oss. Her skal sivilisasjonen åpenbart reddes gjennom én apetegning av gangen.

Her skal sivilisasjonen åpenbart reddes gjennom én apetegning av gangen.

Det er nesten litt komisk: Knarvik benytter nokså rutinemessig homofobe virkemidler for å ramme hvite debattanter, og rasistiske for å ramme folk med mørk hud – men for å unnta akkurat denne ene tegningen fra rasismeanklager, jobbes det på spreng med svettende gullpenner. Samtidig ligger den rene og skjære virkeligheten der ute og skurrer: den virkeligheten hvor rasister kaller mørkhudede – og ikke bare afrikanere – for apekatter, og ønsker å behandle dem deretter. Det har vært en del slikt i denne debatten også, men Rolness avviser det som irrelevant.

Det kan være liten tvil om at hudfarge betyr en del for oppfatningen av denne saken. Det skulle holde å ta en titt på hvem som liker Rolness’ Facebook-oppdateringer i sakens anledning: hvem som egentlig er krenket av ideen om at det skulle være rasistisk å tegne en politiker med mørk hud som apekatt. De liker-listene må være blant de hviteste hjørnene på Facebook. Kanskje det rett og slett er slik at folk med mørk hud generelt ikke ser apetegninger som veien til en lykkelig, skinnende framtid.

Rune Berglund Steen er leder for Antirasistisk Senter.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse