Annonse
00:00 - 10. juni 2016

Asle Toje: Giganten

Norge har noe å lære av ­Antonin Scalia (1936–2016), skriver Asle Toje.

Annonse

«Den amerikanske grunnloven har ikke noen mening om analsex». Høyesterettsdommer Antonin Scalia (1936-2016) var ikke redd for å spissformulere. I september 2005 var jeg med mine medstudenter i Washington for å lære om det amerikanske demokratiet og grunnloven som inspirerte våre egne grunnlovsfedre.

 

Møter med intellektuelle berømtheter ender ofte i innholdsløst pjatt, det er noe alle som har besøkt Litteraturhuset vet. Ikke med Scalia. Han møtte studentene som om vi var likemenn som han ville overbevise om riktigheten av «originalisme» i fortolkningen av Grunnloven. Retorikken slo gnister. I det ene øyeblikk myste han muldvarpaktig over brillene, i det neste braste han frem som Tony Soprano. Skyggen han kastet på marmorveggen, fikk meg til å tenke på Cato den Yngre, den romerske republikkens siste forsvarer i årene da folkestyret gikk tapt for pragmatisme som ledet til tyranni.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».
Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.