00:00 - 10. juni 2016

E18: Helt avleggs

E18 er et avleggs og pill råttent spyd som borer seg tvers gjennom­ hjertet av Oslo, skriver Ulrik Eriksen.

«Bilens få ulemper har kommet altfor sterkt frem i diskusjonen. Det har blitt en motesak å fordømme bilen og lukke den ute fra våre bysamfunn. For meg er en by ikke en moderne by uten at den også har biler.»

Dette er ikke ferske uttalelser fra Høyres fylkesordfører i Akershus, Anette Solli, men en av de mektigste personene i norsk veiutbygging, tidligere teknisk direktør i Vegdirektoratet, Arne Grotterød, i et intervju til NRK i 1967. Grotterød er også en av de store ideologene i norsk motorveiutbygging og mannen vi fremfor noen kan takke for at dagens E18 forsyner Oslos sentrale strøk med titusenvis av biler hver eneste dag.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.