Annonse
00:00 - 10. juni 2016

Asle Toje: Giganten

Norge har noe å lære av ­Antonin Scalia (1936–2016), skriver Asle Toje.

Annonse

«Den amerikanske grunnloven har ikke noen mening om analsex». Høyesterettsdommer Antonin Scalia (1936-2016) var ikke redd for å spissformulere. I september 2005 var jeg med mine medstudenter i Washington for å lære om det amerikanske demokratiet og grunnloven som inspirerte våre egne grunnlovsfedre.

Møter med intellektuelle berømtheter ender ofte i innholdsløst pjatt, det er noe alle som har besøkt Litteraturhuset vet. Ikke med Scalia. Han møtte studentene som om vi var likemenn som han ville overbevise om riktigheten av «originalisme» i fortolkningen av Grunnloven. Retorikken slo gnister. I det ene øyeblikk myste han muldvarpaktig over brillene, i det neste braste han frem som Tony Soprano. Skyggen han kastet på marmorveggen, fikk meg til å tenke på Cato den Yngre, den romerske republikkens siste forsvarer i årene da folkestyret gikk tapt for pragmatisme som ledet til tyranni.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme