Annonse
00:00 - 24. juni 2016

Abdi om profilering

Hvordan ser en gjennomsnittlig­ narkotika­langer ut? spør ­Mohamed Abdi.

Annonse

«Det er ville tilstander i ­Tigerstaden / Og er du bitte litt brun så er du bitte litt bin Laden» sang rap-duoen Karpe Diem i 2004. Sangtekstene til de selverklærte vestkantsvartingene Chirag og Magdi har i mange år skapt kontrovers. Linjene over er fra låten «Kunsten å være inder», og handler spesifikt om raseprofileringsproblematikken. Låten beskriver hvordan det er å være etnisk og religiøs minoritet i det norske eller vestlige samfunn post-9/11, hvordan den såkalte krigen mot terror har ført til raseprofilering av mennesker fra Midtøsten og Sørøst-Asia eller folk man tror ser muslimske ut.

Raseprofilering er å utsette et individ med etnisk minoritetsbakgrunn for unødvendig kontroll på grunn av hans/hennes etniske utseende og hudfarge. Raseprofilering blir sjelden diskutert i Norge. En av årsakene kan være at de fleste av oss har innbilt oss at det er ikke et problem i vårt samfunn. Man tenker gjerne denne typen strukturell diskriminering er forbeholdt det amerikanske samfunnet? Men er slik profilering – i regi av politiet eller andre myndighetsinstanser – ikke-eksisterende i Norge?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»