Annonse
00:00 - 24. juni 2016

Abdi om profilering

Hvordan ser en gjennomsnittlig­ narkotika­langer ut? spør ­Mohamed Abdi.

Annonse

«Det er ville tilstander i ­Tigerstaden / Og er du bitte litt brun så er du bitte litt bin Laden» sang rap-duoen Karpe Diem i 2004. Sangtekstene til de selverklærte vestkantsvartingene Chirag og Magdi har i mange år skapt kontrovers. Linjene over er fra låten «Kunsten å være inder», og handler spesifikt om raseprofileringsproblematikken. Låten beskriver hvordan det er å være etnisk og religiøs minoritet i det norske eller vestlige samfunn post-9/11, hvordan den såkalte krigen mot terror har ført til raseprofilering av mennesker fra Midtøsten og Sørøst-Asia eller folk man tror ser muslimske ut.

Raseprofilering er å utsette et individ med etnisk minoritetsbakgrunn for unødvendig kontroll på grunn av hans/hennes etniske utseende og hudfarge. Raseprofilering blir sjelden diskutert i Norge. En av årsakene kan være at de fleste av oss har innbilt oss at det er ikke et problem i vårt samfunn. Man tenker gjerne denne typen strukturell diskriminering er forbeholdt det amerikanske samfunnet? Men er slik profilering – i regi av politiet eller andre myndighetsinstanser – ikke-eksisterende i Norge?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse