Annonse
00:01 - 06. mai 2016

Vennskapets kraft

Frå den dagen dei møttest var det aldri noka lukka dør mellom Christiane Schreiber og Sofie Ribbing. På 1800-talet var slike romantiske vennskap svært vanlege.

Sjelefrendar: Christiane Schreiber og Sofie Ribbing var blant dei første nordiske kvinnelege målarane som reiste rundt i Europa for å lære meir. Til venstre: Christiane Schreibers sjølvportrett, til høgre Schreibers portrett av venninna, Sofie Ribbing, i kolstift på papir. ⇥⇥Illustrasjonar: Christiane Schreiber /Stavanger Kunstmuseum
Annonse

For mennesker er vi gaat sammen som person, saa de i regelen blander os sammen. Vi forekommer vel som et firma, f.eks. Steen & Strøm, man ved firmaet, men forvexler hvem som er Steen og hvem Strøm.

 

Så tett er vennskapet mellom Harriet Backer og Kitty Kielland ifølgje sistnemnde i brev til Jonas og Thomasine Lie (21. mars 1897). Det er to halvdelar som har gått saman i eit heile. Dei to målarane budde og arbeidde saman i lange periodar av livet. Av praktiske grunnar vil nokon hevde, men det er ingen tvil om at dei hadde stor glede av sambuarskapet og sette vennskapet svært høgt.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Problemet er at forfatteren Knausgård bruker én av disse karakterene til å mistenkeliggjøre et gjenkjennelig menneske.»