Annonse
00:01 - 27. mai 2016

Linn Herning: Gubben Fløgstad

Kjartan Fløgstad er blitt gubben jeg fryktet å møte, skriver Linn Herning.

Annonse

Kjære Kjartan. Du er i ferd med å bli den gubben jeg fryktet å møte da jeg som ung blondine entret fagbevegelsen. Jeg har faktisk sjelden møtt denne gubben der. Derfor smerter det å møte ham i en av mine favorittforfattere, en forfatter med et hjerte som banker for arbeiderklassen. Hadde din kritikk av Édouard Louis’ bok vært rettet utelukkende mot mottagelsen, hadde vi vært helt enige. Men du la byrden på hans skuldre. Det kan jeg ikke akseptere.

Kjøret mot Édouard Louis er blitt et angrep på alle som forteller historier om undertrykking som ikke kan tilskrives maktforholdet mellom arbeid og kapital. Da Fløgstad kom med sin kritikk, måtte jeg lese Louis’ bok på nytt. Hadde jeg virkelig gått glipp av en fullblods demonisering av arbeiderklassen? Selv etter annengangs lesning ser jeg bare historien om en ung gutts knallharde møte med homofobi – uansett hvor han kommer. Fløgstad hevder at debatten går mellom to verdenssyn: «Sin eigen lykkes smed, eller med i Jern og Metall». Men for de fleste er ikke verden så enkel.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse