00:00 - 13. mai 2016

Lena Lindgren: Londons nye borgermester

Londons nye borgermester støtter homofilt ekteskap og er troende muslim. Naturlig nok, skriver Lena Lindgren.

I Michel Houellebecqs bok Underkastelse får Frankrike muslimsk president i 2022. Derfra leves sharias glade dager: Flerkoneri innføres, skolene blir muslimske, universitetet Sorbonne kjøpes opp av Saudi-Arabia og kvinnene slutter i arbeidslivet. Da Houellebecqs dystopi invaderte spaltene for et år siden, tok aviskommentatorene, også i Norge, den svært seriøst. Islamofobisk fiksjon eller faktisk profeti? Hvor utenkelig var et slikt muslimsk maktkupp egentlig?

 

Denne uken fikk London sin første muslimske borgermester. Sadiq Khan fra Labour er en historisk politiker; en demonstrasjon av det flerkulturelle, men også det egalitære England. Han er sønn av en bussjåfør, og vokste opp i en kommunal bolig sør i London der han delte køyeseng med en av sine syv søsken til han var over 20 år. Vi snakker Labour-røtter her, og ikke Muslimsk Brorskap, som i Houellebecqs visjon. Men Khan kan ses som et varsel på en retning flere muslimske europeiske politikere tar. Han har markert seg mot kvinners bruk av niqab. Han har renommé som den eneste kandidaten med en seriøs plan for bekjempelse av terror, ekstremisme og radikalisering. Og ikke minst: han støtter homofilt og lesbisk ekteskap – den siste skansen og virkelige smertepunktet i vestlig islam-debatt. Samtidig: Khan er ingen frafallen. Han er klar på at han er troende og praktiserende muslim. Så ja, det går faktisk an.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.