00:00 - 20. mai 2016

Hva er en post-marxistisk venstreside?

Det er mange løgner i Kjartan Fløgstads artikkel om min bok Farvel til Eddy Bellegueule, skriver Édouard Louis.

Dikter opp noe helt feil: Når Kjartan Fløgstad påstår at Farvel til Eddy Bellegueule handler om en «ensom, heroisk person som frigjør seg på egen hånd» fra sin samfunnsklasse, dikter han opp noe helt feil som ikke står i boken, for å fremme sin egen ideologi, skriver Édouard Louis. Foto: Jean-Luc Bertini / Pasco and co

I Farvel til Eddy Bellegueule forteller jeg ­historien om et menneske som desperat flykter fra familien sin og fra sin barndoms verden. Og det barnet som kom seg unna, det var altså meg.

Det finnes en lang tradisjon i litteraturen for slike fortellinger om flukt. Blant dem som har gjort sterkest inntrykk på meg, tenker jeg særlig på James Baldwin, som forlater barndommens Harlem, Marguerite Duras, som stikker av fra Saigon mot slutten av Elskeren, eller også på Julien Sorel i Rødt og svart. Men da jeg leste disse bøkene – som er storslagne bøker jeg aldri ville våge å sammenligne meg med – var det noe jeg ikke fikk til å stemme. Jeg fikk alltid inntrykk av at han eller hun som flyktet, bestandig hadde ønsket å komme seg vekk, at disse personene – Baldwin, Sorel – var født med en mystisk kraft som hadde drevet dem til å bryte opp – en kraft de hadde i seg, men som de andre, brødrene og søstrene deres, ikke hadde. I denne litterære tradisjonen var det akkurat som om de som dro, bestandig hadde vært friere enn alle de andre de hadde omkring seg i barndommen, som om de fra fødselen av var mindre fremmedgjorte enn de andre, mindre fremmedgjorte i en verden av fremmedgjorte, og som om historien om den første delen av livet deres handlet om en kamp mot det miljøet de uheldigvis var født inn i. Både i litteraturen og i filmen Billy Elliot hefter det en heltemyte ved den som kommer seg unna.

James Baldwin skrev: «Jeg tenker meg at enhver forfatter har inntrykk av at den verden han er født inn i, ikke er annet enn en konspirasjon mot talentet hans. Og dette inntrykket er nok solid begrunnet.»

Annonse