12:11 - 04. mai 2016

En dum idé

I Morgenbladet 22. april presenteres filosof Ole Martin Moens idé om å betale kvinner for å la seg befrukte med sæd fra menn med høy intelligens. Forslaget baserer seg på to premisser, det ene at intelligens i betydelig grad er arvelig, det andre at intelligens i sum er et gode. Det siste premisset er det grunn til å stille spørsmålstegn ved. I intervjuet utdyper Moen dette premisset: «Personer med høy IQ har bedre betalte jobber, er mer produktive innbyggere … De er mindre overtroiske, mindre voldelige, og det er mindre sannsynlig at de blir utsatt for vold.» Noe senere i samme avsnitt siteres han: «Hvis dette øker sjansen for flere forskere, oppfinnere, entreprenører og aktive borgere, og minsker sjansen for kriminalitet, ville det dulte verden i riktig retning.»

Moen demonstrerer hvor galt det kan gå i de intelligentes elfenbenstårn.

I et akademisk liv der jeg har møtt massevis av intelligente mennesker, og i et liv som lege der jeg har møtt massevis av helt vanlige mennesker med all verdens ulike forutsetninger, har jeg aldri sett noen klar sammenheng mellom å være intelligent og å være god. Hvis intelligens i sum er et gode, så er det først og fremst et relativt gode, for de intelligente. De kan seile gjennom skoler og arbeid på sin intelligens, de får de beste jobbene, de trenger ikke anvende verken vold eller vinningskriminalitet for å kunne leve et anstendig liv. De fleste steder i verden sørger de også for å bidra lite nok til felleskassa så det blir vanskelig å ivareta de som er svakere utrustet. Mange bruker mesteparten av intelligensen sin til å karre til seg.

Hvis Moens idé skal ha noe som helst for seg, så må det være i et fremtidig samfunn der enkelt arbeid ikke lenger gjøres av mennesker. Den i sum mer intelligente befolkning vil kjede seg med rutineoppgaver og søke atspredelser. De intelligente som faller gjennom i konkurransen mot de superintelligente i kampen om de best betalte jobbene vil bli mer utspekulerte i sin samfunnsundergravende virksomhet.

Nei, hvis vi først skal manipulere menneskeheten for et bedre samfunn, vil jeg heller slå et slag for å befrukte de fleste kvinner med sædceller med X-kromosom, slik at vi får massevis av kvinner og bare nok menn til å bevare en viss artsutvikling. Nok kvinner til alle menn vil nok redusere vold og kriminalitet. Kanskje blir ikke menneskeheten så smart, eller den blir smart på en annen måte, men kanskje vil den også i mindre grad bryte ned habitatet vi bor i.

Det er selvsagt enda en dum idé. Men Moen demonstrerer hvor galt det kan gå i de intelligentes elfenbenstårn, innelukket i akademiske bobler som kommuniserer med andre gjennom tidsskrifter med liten leserkrets. Der kan man utøve intelligent filosofisk tenkning med ringeakt for hvordan ikke fullt så intelligente medmennesker må oppleve det, å bli utsatt for slike ideer.

Jeg synes ikke det er en avskyelig idé. Den er bare ubegripelig dum.

Pål Gulbrandsen, Oslo

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse