00:00 - 29. april 2016

Drømmen om den evige fred

Er det sant at norsk utenrikspolitikk er grunnlagt på drømmen om evig fred? spør Tove Gravdal.

Se lanseringsseminaret til boken Norsk utenrikspolitisk idéhistorie 1890-1940 i Morgenbladets strømmeportal

Fem menn i panelet, en mannlig ordstyrer. Slik så det ut da Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) tirsdag inviterte til lansering av tidenes første bok om ideene bak norsk utenrikspolitikk. Scenen var symptomatisk: Menn har formet, og former fortsatt utenrikspolitikken.

Men det må ha vært myke menn, skal vi tro forfatterne og forskerne Torbjørn L. Knutsen, Halvard Leira og Iver B. Neumann, som i boken dekker den utenrikspolitiske idéhistorien fra 1890 frem til nazistenes invasjon i 1940. Det kulturelle grunnlaget for politikken som ble utformet da Norge ble selvstendig i 1905, er beskrevet med begreper som «åpen, likhet, omsorg, velferd og kvinnelig». Ellers i Europa var det disse ordenes motsatser, «lukket, forskjell, styrke, konkurranse og mannlig», som dominerte i utenrikspolitikken.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»