Annonse
00:00 - 29. april 2016

Drømmen om den evige fred

Er det sant at norsk utenrikspolitikk er grunnlagt på drømmen om evig fred? spør Tove Gravdal.

Annonse

Se lanseringsseminaret til boken Norsk utenrikspolitisk idéhistorie 1890-1940 i Morgenbladets strømmeportal

Fem menn i panelet, en mannlig ordstyrer. Slik så det ut da Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) tirsdag inviterte til lansering av tidenes første bok om ideene bak norsk utenrikspolitikk. Scenen var symptomatisk: Menn har formet, og former fortsatt utenrikspolitikken.

Men det må ha vært myke menn, skal vi tro forfatterne og forskerne Torbjørn L. Knutsen, Halvard Leira og Iver B. Neumann, som i boken dekker den utenrikspolitiske idéhistorien fra 1890 frem til nazistenes invasjon i 1940. Det kulturelle grunnlaget for politikken som ble utformet da Norge ble selvstendig i 1905, er beskrevet med begreper som «åpen, likhet, omsorg, velferd og kvinnelig». Ellers i Europa var det disse ordenes motsatser, «lukket, forskjell, styrke, konkurranse og mannlig», som dominerte i utenrikspolitikken.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»