Annonse
00:00 - 04. mars 2016

Snåsamannen har vitenskapen på sin side!

Annonse

Professor Kristian Gundersen og advokat Cato Schiøtz tørner sammen i Morgenbladet om hvorvidt helbrederen Joralf Gjerstad har overnaturlige evner. Begge er imidlertid enige om én ting, nemlig at Gjerstads prestasjoner ligger utenfor vitenskapen. Dette har de neppe helt rett i.

Når Gjerstad berører pasientens støvel og sier: «Kjenner du varmen?», så kjenner pasienten faktisk varmen.

Snåsamannens berømmelse skyldes at han ved hjelp av «varme hender» kan helbrede folk. Olins film Mannen fra Snåsa bringer oss i trivelig nærkontakt med Gjerstad. Hans mantra er: «Kjenner du varmen?», som han gjentar og gjentar mens han har pasienten lunt i armkroken. Og pasientene kjenner varmen!

Det har imidlertid lenge vært kjent at man utelukkende ved tankens hjelp kan fremkalle varme i armer og ben. På tilsvarende måte kan man regulere hjerte, åndedrett og muskelspenninger. For å fremkalle varme i armen, oppnår man dette ved gang på gang å gjenta «armen er varm». Det som skjer er at tankene og forventningene om å kjenne varme får blodårene i armen til å utvide seg med påfølgende tilstrømning av blod og opplevelsen av varme. Allerede i 1930 beskriver legen J. H. Schultz behandlingsmetoden i boka «Autogene training». Boka ble oversatt til norsk i 1956 med tittelen «Autogen trening» og ble varmt anbefalt av overlege Gordon Johnson ved Modum Bad.

Men det var først tidlig på 1970-tallet at Herbert Benson og medarbeidere ved hjelp av vitenskapelige metoder kunne demonstrere at mentale forestillinger er i stand til å utløse omfattende fysiologiske og biokjemiske forandringer i kroppen og utløse den såkalte «The relaxation response» eller «Avslappingsresponsen». Utelukkende ved hjelp av tanker, forestillinger og forventninger går blodtrykket ned, musklene slapper av, åndedrettet blir dypere og hjertet slår roligere. Psykologisk opplever man en dyp form for velvære og indre ro. Med andre ord: Tankene påvirker kroppen.

Når Gjerstad berører pasientens støvel og sier: «Kjenner du varmen?», kjenner pasienten faktisk varmen. Mange mener at Snåsamannen er klarsynt og han har så vidt jeg vet, ikke selv benektet dette. Da forundrer det meg litt at han ikke «ser» at det er pasienten selv som fremkaller «varmen» i foten.

Ronald Grini er pensjonert psykolog.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse