Annonse
00:00 - 11. mars 2016

Skrivekurset i Marrakech

Annonse

Morgenbladet valgte fjerde mars å gi honnør til tekstforsker Anne Birgitta Nilsen «for at hun med velberådd hu var så slem» at hun sendte en tekst til tidsskriftet Prosa hvor det hevdes at jeg som kursholder driver en uetisk uthengning av mennesker jeg har møtt som portrettjournalist.

Arrangøren og de andre deltagerne opplever at Anne Birgitta Nilsen har presentert et sterkt misvisende vrengebilde av skrivekurset. Jeg har for eksempel aldri hengt ut noen av de mer enn 600 menneskene som jeg i årenes løp har vært så heldig å få lov til å lage portrettintervjuer med. De aller fleste, inkludert kunstneren som Nilsen skriver mye støtende og usant om, har utvist stor tilfredshet med portrettene i etterkant. Jeg ville neppe fått anledning til å skrive alle disse portrettintervjuene, utgi 31 bøker eller være foreleser ved Journalisthøyskolen i 18 år hvis jeg led av den form for mangelfull etikk og moralsk skjørbuk som Nilsen anklager meg for.

De mange usanne påstandene til Nilsen vil bli imøtegått av både hennes meddeltagere på kurset og av kursholderen i neste nummer av Prosa. Problemet består i at dette nummeret først utkommer om halvannen måned. I mellomtiden vil teksten til Nilsen utvilsomt kunne skade mitt omdømme og min mulighet til å arrangere nye skrivekurs, blant annet i form av slike referater som Morgenbladet fant grunn til å formidle.

Morgenbladet roper også hurra for redaktøren i Prosa som valgte å trykke Nilsens tekst. Bemerkes bør det derfor at fagbladet Journalisten har reist tvil ved den redaksjonelle vurderingen som lå til grunn da Prosa valgte å publisere det slemme, sårende og subjektive essayet uten samtidig tilsvarsrett.

Også deltagere på mine tidligere åtte skrivekurs i Marrakech tar heldigvis avstand og anstøt av det vrengebildet Nilsen har presentert. Til sammen 111 mennesker har hittil deltatt på disse skrivekursene. Nær sagt alle har funnet kurset lærerikt og inspirerende. Det har ikke stått på trykk i noen aviser eller tidsskrifter, men i den ulykkelige situasjonen som er oppstått, gjøre det godt å vite.

Niels Christian Geelmuyden er journalist og forfatter.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»