00:00 - 01. april 2016

Plettfrie sinn

Å operere psyken er fremtiden, og nevrokirurgene er blitt en slags sinnets håndverkere, skriver Lone Frank.

Pioneren: Allerede i 1950 eksperimenterte Robert Heath med elektroder i hjernen for å behandle psykiske sykdommer. Siden ble forskningen hans oversett, men i dag er dyp hjernestimulering tilbake som behandlingsform. Foto: Ap/NTB Scanpix

«Det er jo løgn, det der.»

Jeg hvisker spontant til sidemannen min, men han sender meg et blikk som ikke innbyr til utdypning. Vi sitter på en av de bakerste rekkene i en stor og mørk konferansesal, og på talerstolen står en nederlandsk nevrokirurg. Bemerkningen min skyldtes at han nettopp sa at forsøket med å behandle psykiatriske sykdommer ved hjelp av dyp hjernestimulering «begynte i 1999».

– Prøv med et halvt århundre tidligere, hvisker jeg så dempet at selv ikke sidemannen hører noe. Imens henviser taleren til to «nyskapende og skjellsettende studier» som utkom i 1999. Det var da en belgisk og en nederlandsk gruppe med få måneders mellomrom publiserte forsøkene sine med å operere inn elektroder dypt nede i hjernen på pasienter som led av henholdsvis tvangshandlinger (OCD) og Tourettes syndrom. Det var bare snakk om en håndfull mennesker, men elektrodene dempet symptomene deres, og historiene om den nye behandlingsmuligheten åpnet en dør.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»