00:00 - 11. mars 2016

Migrasjon: den store duellen

Vi går mot vårens store duell om migrasjon, islam, godhet og norske verdier – hvis de finnes. Onsdag 16. mars inviterer Kjetil Rolness til debatt om flyktningkrisen i Morgenbladets salong.

Kjør debatt: Thomas Hylland Eriksen, Terje Tvedt og Kjetil Rolness møtes til dyst i Morgenbladetsalongen 16. mars. Foto: Herman Dreyer

På en Facebook-tråd for en måned siden skrev jeg: «En skikkelig debattduell om flyktningkrisen mellom Thomas Hylland Eriksen og Terje Tvedt kunne vært interessant. På scenen. I halvannen time.»

Det var en av de mange trådene og diskusjonene der vi misforstår hverandre, snakker forbi hverandre, vrangleser dem vi er uenige med og mistenker deres motiver. Vår tids kanskje viktigste spørsmål har ført til vår tids mest fastlåste og betente debatt. Møteideen var derfor spontan, skrevet i en blanding av frustrasjon og ønsketenkning. Men begge professorene nappet på idéen, og nå blir det et sjeldent mestermøte på Litteraturhuset: «Terje Tvedt vs. Thomas Hylland Eriksen: Den store duellen om migrasjon, ’godhetstyranni’, islam og norske verdier. Innledning og ordstyrer: Kjetil Rolness».

Morgenbladet­salongen

  • Kjetil Rolness har tatt initiativet og organisert duellen mellom Terje Tvedt og Thomas Hylland Eriksen. Morgenbladet tilrettelegger debatten som en del av avisens salongkonsept.
  • Tid og sted for debatten: onsdag 16. mars klokken 20.00. Debatten strømmes på morgenbladet.no.

 

Mannen som introduserte begrepet «godhets­tyranni», møter mannen mange oppfatter som selve Godhetstyrannen. Terje Tvedt er en akademisk helt hos innvandringskritikerne, slik Hylland Eriksen er det hos de innvandringsliberale. Hvor hjemme føler de seg i disse rollene? Hva er de grunnleggende sett uenige i? Hvordan forstår de dramaet som nå utspiller seg ved våre grenser?

Dette er en sjelden mulighet til å høre to tungvektere snakke ut, dele sine kunnskaper og bryne seg på hverandres perspektiver. De to deler ikke bare bred og tverrfaglig innsikt i internasjonale forhold, de er også kjente, profilerte «intellektuelle» og dyktige popularisatorer, så dette bør bli en lærerik og morsom kveld.

 

Her er noen av emnene vi har satt på blokken: «Skjebnetid for Europa: Hva skjer, hvorfor skjer det, hvor mye bør vi uroe oss?», «Oss og dem: Forståelse og empati mot mistenksomhet» og «Godhetstyranni: Noe reelt og problematisk – eller et håpløst begrep?». «Debatten om debatten: Hvorfor er så betent og vanskelig?». «Norske/vestlige verdier: Finnes de? Er de noe å forsvare?». «Islamkritikk: Viktig, uinteressant – ­eller noe som virker mot sin hensikt?». «Ytringsfrihet og ytringsansvar: Hvor går grensen for ­ordbruk og karikaturer?»

For å sikre at debatten går til smertepunktene, og at ikke noen vrir seg unna, stiller jeg selv som ordstyrer. Streng, men rettferdig.

Kjetil Rolness er sosiolog, skribent og debattant.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse