00:00 - 18. mars 2016

Fjols til fjells

Nordmenn vil ha hytte på fjellet for enhver pris. I Alpene er det knapt en privathytte å se. Har vi noe å lære av Sveits og Østerrike?

Hotellportier Poppe: «Er det ikke skjønt da, frøken Sommer, å ha hele naturen for seg selv, flerfoldige kilometer?» Foto: Nasjonalbiblioteket

Livet på Hurumhei Høyfjellshotell i filmklassikeren «Fjols til Fjells» var enkelt i 1957. Fjellet lå der nesten uberørt. Det var høysesong, og gjestelisten til hotellportier Poppe (Leif Juster) var lang: Snart var det storinnrykk. Ferie i den norske fjellheimen, det var å dra på hotell.

I dag er det ikke like lett å ha naturen for seg selv. I takt med mer fritid og penger, har det å ha sin egen hytte på fjellet nærmest blitt en del av den norske folkesjela: Vi vil eie en del av naturen, av fjellet, og være der innimellom. For oss selv.

 

Annonse