Annonse
00:00 - 01. april 2016

Bjørnedyr finnes ikke, melder Stanford-forskere

Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
Annonse

En gruppe forskere fra Stanford-universitetet i USA skriver i en pressemelding denne uken at bjørnedyr, mikroorganismene som visstnok skal kunne overleve uttørking, ekstrem kulde og ekstrem varme, ikke finnes. Den senere tidens «nyheter» om bjørnedyrene, blant annet videreformidlet her i Morgenbladet, var et såkalt Sokal-eksperiment for biologer, skriver de: Forskerne ville sjekke hvor absurde påstander det var mulig å få på trykk i biologiske tidsskrifter, om de bare pakket det inn i akademisk nok språk. 

– At noe dyr fra jorden skulle overleve i verdensrommet, eller å fryses ned til -230 grader? Ærlig talt. Vi trodde aldri dette skulle gå så langt, vi tenkte at støvsugerposeutseendet kom til å avsløre hele greia, sier forskerne i pressemeldingen.

Hva det egentlig var Morgenbladets journalist observerte i mikroskopet i Trondheim tidligere i år, vet vi ennå ikke. Vi beklager vår deltagelse i å spre feilinformasjonen, og vi vil ettergå våre rutiner.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»
Hvis man fremstiller et emne ensidig, så får man tåle at det påtales.