Annonse
00:00 - 18. mars 2016

Bak røykteppet

En kvinne fortalte meg at hun hadde sett filmen «45 år» sammen med et vennepar. Den ene av mennene sa: «Det var godt at det gikk bra til slutt!» Gjorde det virkelig det, spør Sissel Gran.

Menneskelig drama: Charlotte Rampling og Tom Courtenay som Kate og Geoff i 45 år. Hva skjer med forholdet deres etter filmens slutt? Foto: Agatha Nitecka / Arthaus
Annonse

Hør Sissel Gran og Geir Gulliksen diskutere gammel sjalusi på Morgenbladet podcast:

Nå skal jeg avsløre innholdet i en prisbelønnet film. De som ennå ikke har sett Andrew Haighs 45 år, bør se den før de leser videre. Jeg begynner med sluttscenen: Et pyntet festlokale med glade mennesker. Et par i slutten av sekstiårene i sentrum for begivenhetene. Det er ekteparet Kate og Geoff Mercer som feirer sin 45-års bryllupsdag. Paret har akkurat danset til The Platters’ «Smoke gets in your eyes», den samme musikken som de brukte i bryllupet sitt for 45 år siden. Venner og familie er begeistret og har jublet når Geoff triumferende har løftet Kates arm i været idet de siste strofene av «Smoke» toner ut. I stedet for å bli med på den glade gesten, har Kate trukket til seg armen, som i protest. Slik er det siste bildet i filmen: Kate står som forstenet og ser utover lokalet. Hun ser ensom, skjelven og redd ut. Vi som sitter i salen, har vondt for å tro at dette faktisk er slutten på filmen, men det er det. Det er over, vi får ikke vite mer. Vi må lage fortsettelsen selv, en publikumsoppgave som jeg hater, for øvrig.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Når man viderefører dette på akademisk nivå, er det ikke morsomt lenger. Da blir det farlig.»