Ideer

Ved sine fulle fem

– Feil at kvaliteten på Dagsrevyen er dårligere enn før, mener kringkastingssjefen.

---

midt i debatten

Thor Gjermund Eriksen
Kringkastingsjef siden 2013, inntil da konsernsjef i Amedia. Før det var han redaktør i Dagbladet

---

– En fugl sang om at du har en høne å plukke med oss?

– Det jeg gjerne vil få sagt, er at artikkelen i forrige ukes Morgenbladet, «Når det rabler for NRK», var svært tilbakeskuende. Og for øvrig anser jeg at jeg selv er ved mine fulle fem.

– Det var da fremoverlent å ta opp NRKs rolle i norsk mediebransjes manøvrering overfor Facebook.

– I fjor tror jeg vi hadde ti-femten samtaler med ulike medieaktører for å finne ut hvordan vi skal samarbeide. Det er noe vi alle baler med.

– Hva synes du om det Schibsteds styreleder, Ole Jacob Sunde, mener? At NRK bør se det som like naturlig å dele innhold med VG som med Facebook?

– Det er svært mye vi kan samarbeide om, men det er viktig å beholde de uavhengige redaksjonene, at Morgenbladet forblir Morgenbladet, og NRK NRK. Den som uttaler seg til NRK, skal vite at det er til oss hun snakker. Men jeg er ikke her og nå avvisende til det Sunde foreslår. Vi må alle tenke høyt nå. Men som professor i medievitenskap Jostein Gripsrud sier til Aftenposten, så er det viktigste at NRKs innhold sikres for publikum, og at vi beholder redaksjonell kontroll over innholdet.

Folk ser ikke på ting bare fordi det er norsk.

– Hva mener du er tilbakeskuende ved å kritisere kvaliteten på nyhetssendingene?

– Det er blitt sagt i tretti år, med de samme argumentene. Selvsagt skal vi ta kritikk på alvor, men å hevde at kvaliteten på Dagsrevyen er dårligere i dag enn for tretti, tyve eller ti år siden, er feil.

– Det jeg skrev var et ekko av hva NRK-ansatte selv mente om virkningen av kuttene.

– Men hør her, vi måler jo publikums oppfatning av oss.

– Det har da aldri vært meningen å la seer-og lyttertall være NRKs målestokk for kvalitet?

– Det spørs hva man måler. Når vi spør om folk har tillitt til NRK, så er svarene vi får et mål for kvalitet. Det samme gjelder et spørsmål som «mener du NRK har gode kulturprogrammer?» Vår ambisjon er å løfte frem den norske historien, være en felles offentlig arena, lage norsk innhold. Men dette krever at vi har en kvalitet og en måte å distribuere den på som er like god som det beste i verden. Folk ser ikke på ting bare fordi det er norsk. Jeg tror ikke folk utenfra, og heller ikke alle internt, ser hvor store endringsbehov vi har for å kunne oppfylle ambisjonene når det gjelder norsk kultur og språk.

– Du gikk av som konsernsjef for Amedia for tre år siden. Hadde du sett for deg Sparebankstiftelsen som en mulig eier?

– Nei, men nye eiere var aktuelt allerede den gangen. Diskusjonen skal jeg ikke bidra til, bortsett fra å gratulere Amedia med nye, langsiktige eiere. Og så kan jeg føye til at det alltid er bedre å bli eid av noen som vil eie deg, enn av noen som ikke vil.

– Det var din opplevelse av Telenor og LOs eierskap?

– Ja.

Mer fra Ideer