00:00 - 26. februar 2016

Ja til mer mer kvinnelig politi i gatene, skriver Lena Lindgren.

Ja til mer mer kvinnelig politi i gatene, skriver Lena Lindgren.

Soldiers of Odin fordømmes av alt som kan krype og gå i politikken, og tullegruppen Soldiers of Are og Odin har fått 25 000 medlemmer på Facebook. Det er lett å le av folk som tar på seg skuddsikker vest for å patruljere Tønsbergs to gater, men smart humor er det nødvendigvis ikke.

Odins Soldater kan sees som del av en større borgervern-bølge. Et annet eksempel er «Borgervernet Rogaland», som oppsto for to år siden. Også gruppen «Fedrelandet viktigst» oppfordrer medlemmene til å danne borgervern,  og ble grunnlagt sist sommer av tidligere senterparti-politiker Jan-Ove Fromreide. Fordi disse borgervernerne har forbindelser til nynazistister er det fristende å avskrive dem som ekstremister. Men gruppene kan også sees som ytterpunkter i en langt bredere tendens. Innbyggerne i Drevsjø i Hedmark, for eksempel, har startet et borgervern for å stanse tyveribander med østeuropeere. En foreldregruppe i Svolvær i Nordland ville nylig danne et borgervern etter at en 17 år gammel asylant ville ha med seg en 14 år gammel jente hjem. Såkalt digitalt borgervern er også et økende fenomen, slik Martin Gedde-Dahl nylig skrev her i avisen. Menn finner mindreårige jenter på nettet og avtaler møte. Så viser det seg jenta var fiktiv. Bak profilen sto en annen mann som har tatt loven i egen hånd. Straffen er gapestokk med fullt navn og bilde på nettet.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»