00:00 - 29. januar 2016

Redd avlingen med bjørnedyrglass

Etter ukevis med bjørnedyrfascinasjon kom endelig et svar på hvorfor alle bryr seg så innmari om bjørnedyr (utenom det åpenbare). Forskere i USA har nemlig funnet ut at bjørnedyr som blir utsatt for uttørking, lager en spesiell type glassaktige molekyler. De pakker seg rundt organer og andre ting i dyrets indre, og det hindrer at organene blir ødelagt. Forskerne har også funnet genet som styrer molekyllagingen, så tanken er: Putt et slikt gen inn i for eksempel hvete eller mais – og vips, så har du en plante som tåler tørke. De første forsøkene med gjær og bakterier er lovende, melder forskerne.

Tilbake i fascinasjonshjørnet kan vi merke oss at bjørnedyr som hadde fått deaktivert bioglassgenet, likevel overlevde i ekstrem kulde. «Interessant nok ser ikke genet ut til å være essensielt for generell overlevelse», skriver forskerne. Bjørnedyrets hemmeligheter er tydeligvis uutømmelige.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Gjermund Forfang Rongved viser hvor lett det blir for president Joe Biden å kjøre Norge forlengs og baklengs dit han vil ha oss.»