Annonse
00:01 - 15. januar 2016

Mus på avveie

Foto: Fairfax Media / Getty Images
Annonse

Mus og andre ­laboratoriedyr «forsvinner» på mystisk vis i dyreforgsøk, melder Nature. I kliniske studier med mennesker oppgir man gjerne hvor mange som dør eller hopper av underveis, men i dyreforsøk slurves det rutinemessig, ifølge tyske forskere. Dette påvirker forskningresultatene. Nyheter som dette inngår i et større bilde: I både psykologi og biomedisinske fag er den såkalte reproduksjonskrisen høyt på agendaen. Det viser seg nemlig at overraskende mye forskning ikke lar seg reprodusere: funnene er feil, basert på dårlig metode og dataanalyse. I en stor undersøkelse av psykologisk forskning kunne bare 39 prosent av de studerte resultatene bekreftes. En gjennomgang av prekliniske medisinske studier, som dyreforsøk, viser at bare halvparten av resultatene kan gjentas med suksess. Dette har ført til stagnasjon i utviklingen av nye medisiner. «Det vitenskapelige prosjektet er alvorlig undergravd», heter det i en lederartikkel i tidsskriftet Plos Biology: «Det er et akutt behov for å adressere tillitskrisen» Nå lanserer det tidsskriftet Plos Biology en egen seksjon om såkalt metaforskning. Ambisjonen er å bekjempe dårlig forskningsmetode, gal statistikk og dumme insentiv- og styringssystemer.

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»